محل استفاده ی مناسب از سنگ نما | 09121520561
امروزه سنگ های ساختمانی جزو مصالح پرکاربرد در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز هستند.
محل استفاده ی مناسب از سنگ نما
امروزه سنگ های ساختمانی جزو مصالح پرکاربرد در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز هستند. انواع سنگ های ساختمانی مقاومت و استحکام متفاوتی در برابر ضربه و فشار دارند و در استفاده از آنها باید به میزان مقاومت فشاری آن ها دقت نمود.
سنگ های ساختمانی باید بتوانند در برابر تغییرات آب و هوایی مانند باد، باران و گرما مقاومت کنند، از میزان سختی مناسبی برخوردار باشند به طوری که اگر از آن ها در کف، سنگفرش و در مکان های پر رفت و آمد استفاده شود؛ بتوانند در برابر نیروهای وارد شده بر روی آن ها و سایش، مقاوم باشند.
تمامی این موارد بر میزان کیفیت سنگ تاثیرگذار است، هر چقدر سنگ های ساختمانی از کیفیت و دوام بالاتری برخوردار باشد، متقابلا قیمت نهایی آن ها نیز افزایش می یابد. عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت های سنگ های ساختمانی، به نوع فرآوری و نحوه استخراج سنگ ها نیز بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: علت استفاده از سنگ نما در ساختمان سازی
مشخصههای سنگهای ساختمانی خوب
هر سنگ ساختمانی که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد، مناسب استفاده در شرایط محیطی متفاوتی است و کارکرد و ویژگیهای متفاوتی دارد. به عنوان مثال سنگ گرانیت دوام و استحکام بالایی دارد، اما چسبندگی آن پایین است و بخصوص برای نما مناسب نخواهد بود. به طور کلی یک سنگ ساختمانی خوب باید دارای این ویژگیها باشد:
دوام و ماندگاری سنگ
یکی از مهمترین مشخصههای سنگ خوب، دوام و ماندگاری آن در طول زمان است. این دوام و ماندگاری بسته به شرایط و ساختار سنگ متفاوت است، اما به طور کلی هر سنگی باید با در نظر گرفتن شرایط محل مورد استفاده به کار برود. یک سنگ ساختمانی خوب، باید استحکام بالایی داشته باشد تا بتواند در برابر بارهای وارده مقاومت کند.
این بارها میتواند ناشی از ضربه و فشار عوامل انسانی و طبیعی مانند باد باشد. منظور از ماندگاری، سنگ مقاومت آن در برابر ناملایمات مختلفی چون تغییرات آب و هوامانند تغییرات دما، باد، باران و… است.
سنگی که تخلخل بالایی دارد، به مرور زمان و با نفوذ آب به داخل آن متلاشی میشود، چون آب نفوذ کرده داخل سنگ در دمای پایین هوا یخ خواهد زد و منجمد خواهد شد و در نهایت موجب شکستن سنگ میشود.
بیشتر بخوانید: سنگ نمای مناسب داخل ساختمان
از نظر استحکام، رتبه اول سنگهای ساختمانی متعلق به سنگهای آذرین مانند گرانیت است که از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردارند. مهمترین عوامل جوی که بر دوام سنگ تاثیرگذارند عبارت است از باران زیاد و بخصوص بارانهای اسیدی، تغییرات دمای هوا، باد با سرعت بالا و رشد درختان و گیاهان از میان سنگها.
علاوه بر این، موارد دیگری که موجب تخریب سنگ میشود، شستشوی سنگها با مواد شوینده اسیدی است. بنابراین باید علاوه بر توجه به نوع و ساختار سنگ، مکان مناسبی برای استفاده از انتخاب شود و در حفظ و مراقبت از آنها نیز تلاش شود.
رنگ سنگ
سنگها در طیف رنگی مختلفی از معادن استخراج میشوند و تعداد بسیاری از آنها در دو دسته تیره و روشن قرار میگیرند. از جمله سنگهای روشن، سنگهای تراورتن روشن است و از جمله سنگهای تیره، سنگ های مرمریت مشکی و یا گرانیت مشکی است. هر کدام از این سنگها کاربرد خود را دارند.
بیشتر بخوانید: جایگزین سنگ نما
به عنوان مثال، انتخاب سنگهای روشن مانند تراورتن روشن بهترین گزینه برای نما می باشد، اما سنگهای تیره مانند مرمریت برای نما مناسب نیست، علاوه بر اینکه نمای تیره جذابیتی ندارد، به مرور زمان و با تابش نورخورشید دچار تغییررنگ شده و جلوه خود را از دست خواهد داد، اما همین سنگ برای کف مناسب است. به این ترتیب مشخصه رنگ را نمی توان عاملی برای تعیین خوبی سنگ دانست، اما برخی از طیف های رنگی سنگها مانند سنگهای روشن، طرفداران بیشتر و در نتیجه قیمت بالاتری دارند.
بافت و ظاهر سنگ
جلوه ظاهری سنگ معیار مهمی در انتخاب سنگ برای ساختمان است، زیرا عامل زیبایی نهایی ساختمان خواهد بود. یکی از معیارهای دستهبندی سنگها به درجات مختلف از نظر کیفی،ظاهر آنها است. هر چه سنگی یکدستتر و اصطلاحا پاکتر باشد و تعداد لکهها و ناخالصیهای آن کمتر باشد، در درجات کیفی بالاتر، مانند سوپر و ممتاز قرار میگیرد.
اما هرچه لکه در سنگهایی مانند گرانیت که غده نامیده میشوند و یا رگهها و ترکها بیشتر باشد، در درجات پایینتر و حتی پشتکاری طبقهبندی میشوند، چون این لکهها و رگههای سست، علاوه بر اینکه زیبایی از سنگ کم میکنند، استحکام و مقاومت آن را نیز کاهش میدهند. علاوه بر این، سنگها از نظر بافت به دو دسته درشت دانه و ریزدانه تقسیم میشوند که سنگهای درشت دانه نسبت سنگهای ریز دانه سریعتر در معرض فرسایش و پوسیدگی قرار دارند.
بیشتر بخوانید: بهترین سنگ نما
تخلخل و جذب آب
همه سنگها کم و بیش متخلخل هستند، اما برای یک سنگ خوب، نباید درصد جذب آب بعد از ۲۴ ساعت بیشتر از ۰.۶ باشد. به طور کلی، حد جذب آب سنگهای ساختمانی ۱۰ درصد و کمتر است. هر چه سنگ تراکم بیشتری داشته باشد، تخلخل کمتری خواهد داشت. به این ترتیب، سنگهای با تخلخل بالا وزن کمتری دارند.
تخلخل بالا به میزان زیادی روی کیفیت و دوام سنگ موثر است، زیرا آب باران هنگام پایین آمدن از جو، گازهای اسیدی را جذب نموده و در نهایت اسیدهای سبک تشکیل میدهد. حال اگر این باران در تماس با سنگهای متخلخل قرار بگیرد، به داخل سنگ نفوذ نموده و با اجزای آن واکنش میدهد و در نهایت باعث خردشدن سنگ میشود.
در مناطقی که هوا سرد و یخبندان است نیز آب داخل سنگ منجمد شده و سنگ را میشکند. به این ترتیب، استفاده از سنگ های متخلخل برای مناطق بارانی و سردسیر مناسب نیست.
سنگهای تراورتن از جمله سنگهای با تخلخل بالا است که همین تخلخل موجب چسبندگی بیشتر آن به نما میشود. به خاطر همین بهترین گزینه برای نما است، اما این سنگ را در فرآوری به منظور کارکرد بهتر با استفاده از مواد مختلف مانند رزین و اپوکسی ضد آب میکنند.
وزن مخصوص
وزن مخصوص یک سنگ نیز از مشخصههای تعیین کننده ویژگیهای سنگ است. هرچه سنگ از تراکم بالاتری برخوردار باشد، وزن مخصوص بیشتر و در نتیجه مقاومت و استحکام بیشتری خواهد داشت. در میان سنگهای ساختمانی سنگ گرانیت، وزن مخصوص و مقاومت بیشتری دارد. این سنگها بیشتر برای مکانهایی که نیاز به مقاومت بالای سنگ هست، مناسب هستند.
بیشتر بخوانید: انواع سنگ طبیعی نما
علاوه بر موارد ذکر شده، مشخصههای دیگری مانند ابزارپذیری، سابپذیری، مقاومت سنگ در برابر حرارت و آتش، ثبات رنگ و از همه مهمتر هزینه سنگ هم در کیفیت و مقرون به صرفه بودن سنگ تاثیر میگذارد.